Total Pageviews

Sunday, June 17, 2012

Havørn safari i regi av Stiftelsen Haugesjøen

Siden jeg har en del lokalkunnskap om våre majestetiske havørner, ble jeg for noen år siden spurt om å være guide på noen havørn safari turer i nærområdet rundt Haugesund/Tysvær.
I år ble planen satt ut i livet og vi prøvde med noen testturer.
Planen var å dra ut i fjordene i Tysvær med båten Kaia, som eies og drives av Stiftelsen Haugesjøen.
Første prøvetur var fra Skjoldastraumen  onsdag 6/6,  med journalist og fotograf  fra Haugesund avis og 8-10 personer. Et strålende fint vær, gjorde første test tur suksessfylt, selv om ørnene ikke var så nære båten..
Havørnene i dette området hadde enten flyttet eller blitt presset ut og lenger bort av et annet havørnpar. Dette sistnevnte paret var ikke samarbeidsvillige i det hele tatt, og kom ikke ned og plukket opp servert fisk før vi var på trygg avstand, ca 2-300 meter. 
I motsetning til paret fra året før, hvor hannen kunne komme på 15 - 20 meters hold når den plukket fisk, var dette en skuffelse i mine øyne. Men heldigvis var ikke forventningene så store for  de andre som var ombord i båten. De var kjempefornøyde som fikk se ørnene.

De neste turene gikk fra Bokn, og inn i ytre deler av Hærvikfjorden, hvor vi muligens hadde noen havørner som var mer samarbeidsvillige.

Alle turene gikk med fullt belegg, 10-12 personer hver gang og ørnene sviktet nesten aldri. Det var kun en av fem turer at ørna ikke kom ned for å plukke fisk.  Men en annen ørn svevde rett ved båten på hjemveien, så folkene fikk se den majestetiske ørna i sitt rette element.

Været var ikke helt på vår side de siste tre-fire turene, da det blåste opp og noe regn dominerte på siste turen. 


Kaia gjøres klar for de siste to turene lørdag 16/6


Forventningsfulle folk forbereder seg til en litt fuktig tur på fjorden






En av gangene ørna kom stupende ned for å plukke en fisk, kom en bølge og lagde litt problemer for den, slik at den bommet på fisken. Da var det å prøve igjen




oooppps  der kom jeg for langt



Måkene kunne til tider være svært plagsomme og hang som illsinte veps etter ørna.


Men etter tre forsøk klarte den å få fisken med seg.



Det at ørna krasjer i en bølge har jeg aldri opplevd før, og dette kan nok være årsaken til at ørnene ikke er så villige å hente fisk i sjøen når det blåser for mye og sjøen er opprørt.



2 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Hei.

    Var så heldig å få være med på den siste ørnesafarien fra Bokn.
    Vi var ikke heldige med været, men fikk se ørna. Den kom ned for å hente fisk 2 ganger, et storslått syn. Turen var allikevel fantastisk, utrolig hyggelig mannskap og en kunnskapsrik guide, Dag Brynjelsen.
    Dette anbefales for både dem som liker fugler og de som liker å ta bilder av dem.

    Takk til alle ombord for en hyggelig tur, jeg kommer gjerne tilbake.

    Fotograf,

    Leidulf Kristensen.

    ReplyDelete