Total Pageviews

Saturday, March 9, 2013

Nykommer i Ørnefjorden

En ny voksen havørn var kommet til  ørnefjorden den siste uken.  Denne var meget spesiell på flere områder. Det første jeg la merke til var at den var ringmerket, med norske fargekoder. Etter noen bilder i bra lys, så jeg at det var noe med det venstre øyet.  Øyet var borte eller inntørket.
En- øyet banditt ?


En mail til havørn-koordinator i Prosjekt havørn Norge, Alv Ottar Folkestad kunne kanskje avsløre noe av ørnens hemmeligheter. . . Svaret kom ganske kjapt tilbake, og dette var litt av en overraskelse og sensasjon.
Denne fuglen var en gammel kjenning av prosjektet, der den var ringmerket som unge i et reir i Austevoll  kommune, vest av Bergen 10/6 - 2005
Allerede seinhøsten 2005, ble den fotografert og fulgt på en foringsplass/fotosted i Dals-Ed i Sverige,  og hver høst/vinter til vinter/vår 2011.  Det ble antatt at ørna hadde emigrert til Sverige. 


( Men etter de siste  dagers  meldinger fra Svenske skattemyndigheter, at Norske pensjonister allikevel må betale skatt de første fire årene, fant vel ørna det tryggest å dra tilbake til gamlelandet)

Allerede første vinteren var øyet borte, og hva som har skjedd er uvisst men det trenger ikke ha skjedd i kamp mot en rival, for å sitere Alv Ottar
Den har fått tilnavnet Y1173
Nå er den altså tilbake til gamlelandet, bare 10-15 mil fra fødestedet sitt.  Skal den etablere seg i denne fjorden og finne seg en make. ? Var ikke de svenske flickorna gode nok ? Tiden vil vise.   

Det paret som har hevdet denne fjorden som sin de siste ti årene, var ikke å se denne dagen. Så  det kom ikke til noen konfrontasjon denne gangen. Men når de oppdager den, blir det kamp på liv og død hvis den ikke trekker seg frivillig. Den kan være en utfordrer til hannen i det etablerte paret. Dette blir spennende og følge.2 comments:

  1. Flott lys i denne serien. Fremstår kanskje noe mørke, men det kan være min skjerm.

    ReplyDelete
  2. Takk for kommentar Torbjørn,
    Det øverste bildet fremstår gjerne som litt mørkt, men det var slik jeg opplevde situasjonen, akkurat i det sola steg opp, og lyste opp kun hodet til ørna.

    Dag

    ReplyDelete