Total Pageviews

Tuesday, June 18, 2013

Mange tomme havørn reir i Rogaland

Det har vært blogg tørke for min del de siste månedene, da jeg har hatt det veldig travelt med å følge alle havørn parenes hekkeforberedelser og suksess denne våren.
Det blir mye kjøring rundt i distriktet rundt Haugesund både uke kvelder og helger.

I dag ble jeg ferdig med  å ringmerke i det siste reiret som jeg har kontroll på.

Status for Haugalandet i år ble middels; der Sveio i Hordaland reddet hele statistikken

Sveio i Hordaland ;
6 par, hvor 5 par gjennomførte vellykket hekking og 9 unger ble ringmerket.

Haugesund, Karmøy, Tysvær og Vindafjord;
17 par, hvor kun 4 par fikk til hekking og 7 unger ble ringmerket.

8 par har avbrutt hekkingen tidlig i sesongen, da de ofte blir forstyrret av mennesker som uvitende befinner seg i umiddelbar nærhet av hekkende havørn.
Mange blir også nysgjerrige da de finner ut at havørna hekker i området, og valfarter stedet for å se de majestetiske fuglene.

5 par har usikker status da reir ikke er funnet, men voksne fugler befinner seg i området, men oppfører seg ikke som om de hekker.

Min oppfordring til folk, er å la ørnene få fred, spesielt i den kritiske perioden fra mars til og med slutten av mai.  Ser en svevende ørner over et område en mistenker det er hekking, trekk deg ut av området og betrakt det fra avstand.  Ut i juni juli kan en forsiktig nærme seg området og se om det er hekkesuksess. Men ikke bruk for lang tid i området.
Når jeg ringmerker ungene begrenser jeg tidsbruken til maks 30 til 40 minutt.  Ellers bruker jeg å sitte på lange avstander ( flere kilometer) og betraktet livet deres gjennom teleskop.Voksen havørn på natte-kvisten


Noen reir raser ned ved stor snømengder


Dette reiret lå i toppen av treet til høyre


Noen tøffinger vokser opp 


Mange tomme reir i Rogaland i år


God utsikt har de også 


Sikring av reir og personell som skal foreta ringmerking


Ikke særlig populær blant kråkene

1 comment:

 1. Hallo,

  Vi er her igjen for å kjøpe nyre for våre pasienter og de har avtalt å betale god sum penger til alle som ønsker å donere en nyre for å redde dem og så. Hvis du er interessert i å være en donor eller du vil redde et liv, Du skal skrive oss på e-posten nedenfor.

  Dette er en mulighet for at du skal være rik ok, vi forsikrer og garanterer deg 100% sikker transaksjon med oss, alt vil bli gjort i henhold til lovgivende nyredonorer.
  Så kast bort ikke mer tid, vennligst skriv oss på irruaspecialisthospital20@gmail.com

  Irrua-spesialistundervisningssykehus.

  ReplyDelete